Pelastustie
Aika monessa pihassa on autoja jätetty parkkiin esim.30min-6 tuntiin. Pihalla joka on merkattu Pelastustieksi ei autoa saa pitää ollenkaa. Kannattaa miettiä jos joku tarvitsee apua ja jonkun auto on edessä esim. ambulanssi ei pääse kohteenseen. Siinä voi olla vakavakin juttu edessä. Sitten mitä laki sanoo.
Kysymyksiin vastaa palomestari Seppo Sihvonen Helsingin pelastuslaitokselta:
1) Mikä on pelastustie, sen tarkoitus ja mihin lakiin se perustuu?
(Pelastuslaki 379 / 2011 §11)
Kiinteistöjen pelastustiet
Kiinteistön omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että hälytysajoneuvoille tarkoitetut ajotiet ja muut kulkuyhteydet (pelastustiet) pidetään ajokelpoisina ja esteettöminä ja että ne on merkitty asianmukaisesti.
Pelastustielle ei saa pysäköidä ajoneuvoja eikä asettaa muutakaan estettä.
Sisäasiainministeriön asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä pelastustien merkitsemisestä.
(Ymp. Rak. Määr. Kokoelma E1)
Pelastustie on ajotie tai muu ajoyhteys, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät palon sattuessa tai muussa hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta ja sammutusveden ottopaikkoja.
Pelastustie (lähde pelastustoimi.fi ; Sm pelastusosasto)
Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta.
Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta, laittaa valaistuspylväitä, istutuksia eikä mitään muutakaan liikennettä estävää.
Taloyhtiö ja sen asukkaat voivat vaikuttaa palokunnan toimintamahdollisuuksiin ja asukkaiden turvallisuuteen huolehtimalla siitä, että pelastustiet pysyvät aina vapaana.
Pihalle väärin pysäköidyt autot voi saada valvontaan esimerkiksi huoltoyhtiön ja poliisin yhteistyöllä.
Kiinteistön pelastussuunnitelmassa voidaan edesauttaa hälytysajoneuvojen liikkumista kiinteistön alueella rajoittamalla pysäköintiä pelastustoiminnan kannalta keskeisillä kulkuväylillä.
Pelastustie tulee merkitä tieliikenneasetuksen (182/1982) 21 §:n mukaisella tekstillisellä lisäkilvellä.
Pelastustie-merkkiä ei käytetä, jos pelastustietä ei ole merkitty rakennuksen rakennuslupa-asiakirjaan.
Pelastustien maapohjan kantavuus pitää olla riittävä raskaille pelastusajoneuvoille.
2) Kuka vastaa pelastustien merkitsemisestä? Ja mitä seuraa, jos ei merkitä?
Kiinteistön omistaja. Ks. Yllä
3) Voiko pelastustielle (joka on siis merkitty selvästi pelastustieksi) pysäköidä auton lyhytaikaisesti? Miten määritellään lyhytaikaisuus? Miten pelastustietä pitäisi "käyttää"?
Ajoneuvosta poisnousun tai tavaran lyhytaikaisen purkamisen johdosta pelastustielle voi PYSÄHTYÄ. Pelastustiemerkintää liittyy pysäköintikieltomerkki, mikä jo sellaisenaan kieltää pysäköinnin, mutta sallii lyhytaikaisen pysähdyksen.
4) Mitä kiinteistönomistajan pitää tehdä, jos pelastustielle kuitenkin pysäköidään pysyvästi tai muulla tavoin estetään pelastustien "auki pysyminen"?
Pelastustielle liikennemerkin vastainen pysäköinti on liikennerikkomus. Liikennerikkomuksia käsittelevä toimivaltainen viranomainen on poliisi.
Jatkuvan väärin pysäköimisen estämiseksi pelastusteille voidaan asentaa sulkupuomi, missä on palokunnan avaimella avattava lukitus. Lähemmin asiaa on kysyttävä alueen omalta pelastusviranomaiselta.
Kirjoitti: Kiinteistöposti